Congres Terugplaatsing na gedwongen uithuisplaatsing
- Start date:
- 9 May 2025
- Duration:
- 1 day
- Legal area:
- Jeugdrecht
- Course:
- Conference
- Accreditations
- NVO:
- 2
- NOVA:
- 5
Over het congres
Universiteit Leiden organiseert in samenwerking met het ministerie van Justitie en Veiligheid op 9 mei 2025 een inspirerend congres over de uitkomsten van een nieuw belangrijk onderzoek naar de jeugdbescherming in Nederland. De afgelopen twee jaar hebben onderzoekers van de afdeling Jeugdrecht en de afdeling Pedagogische Wetenschappen in opdracht van het WODC onderzoek gedaan naar de wijze waarop er gewerkt wordt aan terugplaatsing nadat een kind met een kinderbeschermingsmaatregel uit huis is geplaatst. Meer informatie.
De bevindingen van het onderzoek geven een interessant inzicht in de praktijk van uithuisplaatsing en (het werken aan) hereniging van kinderen en hun ouder(s). Ook komen uit het rapport belangrijke aanknopingspunten naar voren voor verbetering, zodat deze groep kwetsbare kinderen en hun ouders nog beter geholpen kunnen worden.
Tijdens het congres staan de bevindingen en aanbevelingen uit het onderzoek centraal en wordt daar vanuit verschillende perspectieven op gereflecteerd.
De ochtend bestaat uit een plenair gedeelte waarin de onderzoekers een toelichting geven op de belangrijkste bevindingen en waarin prof. dr. A. Goemans, sinds 2024 bijzonder hoogleraar Jeugdhulp en jeugdbescherming, reflecteert op het onderzoek en uithuisplaatsingen in het algemeen. Ook zal er vanuit verschillende perspectieven (ervaringsdeskundigen, jeugdbescherming, rechterlijke macht, Raad voor de Kinderbescherming, advocatuur) gereflecteerd worden op het onderzoek.
In de middag bieden we twee workshoprondes aan, met zowel juridische als pedagogische aspecten. De workshops worden verzorgd door een breed scala aan experts en ervaringsdeskundigen. Deze middag biedt een uitstekende gelegenheid om zowel de juridische als pedagogische aspecten van uithuisplaatsing en terugplaatsing van kinderen te verkennen, en stelt deelnemers in staat hun kennis en vaardigheden op dit gebied verder te verdiepen en in de praktijk toe te passen.
Hoofddocenten
Prof. mr. drs. M.R. Bruning, hoogleraar Jeugdrecht
Prof. dr. A. Goemans, bijzonder hoogleraar Jeugdhulp en jeugdbescherming
Prof. dr. L.R.A. Alink, hoogleraar Forensische Gezinspedagogiek
Dr. S. van der Asdonk, universitair docent
Dr. D.J.H. Smeets, universitair docent forensische gezinspedagogiek
Workshops ronde 1
Beslissen over terugplaatsing vanuit gehechtheidsperspectief
Karine Zuidgeest - JeugdzorgacademieDe stem van het kind en de focus van de professional: hoe sluiten ze op elkaar aan?
Sterre van der Heyden - Promotieonderzoeker kinderparticipatie in jeugdbescherminsgsbeslissingenPerspectiefbepaling vanuit Jeugdbescherming west: de Opvoedvisie
Laura Goei - senior jurist bij Stichting Jeugdbescherming west
Heleen de Boer - 0rthopedagoog-generalist bij Jeugdbescherming west
Annabel Krijtenberg - Jeugdbeschermer bij Jeugdbescherming westKnelpunten in de praktijk bij jeugdbescherming: Wat zou u doen?
Reinier Feiner - FeinerIwema Advocaten
Workshops ronde 2
Een systemische werkwijze gericht op familieversterking en familieherstel
Simba FamiliezorgBewuste bioscoop
Angele, Sumayya, Stephanie en RafaëlDeel uitmaken van het leven van je kind is meer dan een omgangsregeling
Ynske de Koning, YKO en Expect JeugdJuridische reflectie op het rapport
Mariëlle Bruning & Marike Lenglet
Doelgroep
Uitvoerend professionals, beleidsmedewerkers en juristen die werkzaam zijn in de jeugd-bescherming. Advocaten, (kinder)rechters en andere betrokkenen bij de jeugdbeschermingsketen.
Niveau
Professionals
Accreditatie
Het congres is geaccrediteerd met:
5 opleidingspunten van de NOvA
2 opleidingspunten van de NVO
Middels een certificaat kan zelfstandig aanspraak worden gemaakt op overige PE-punten.
Mogelijkheden onderwijs op afstand
Bij dit congres is deelnemen op afstand helaas niet mogelijk.
Heeft u nog vragen?
Wij beantwoorden ze graag.
Per mail: events@law.leidenuniv.nl
Telefonisch: 071 527 8666
Alle contactgegevens
Zie ook: paoleiden.nl/veelgestelde-vragen
Inhoud Workshops
Workshops ronde 1
Beslissen over terugplaatsing vanuit gehechtheidsperspectief
Karine Zuidgeest - JeugdzorgacademieBeslissingen zoals al dan niet terugplaatsen van een kind vragen om het maken van complexe afwegingen. Basale veiligheid en zorg is een voorwaarde. Maar hoe zit het met de emotionele veiligheid? Hoe meten en wegen we die? In deze workshop gaat Karine Zuidgeest in op het meenemen van het gehechtheidsperspectief in beslissingen rondom terugplaatsing.
Spreker:
Karine Zuidgeest heeft zich afgelopen jaren gespecialiseerd op het gebied van gehechtheid en trauma. Samen met Nina Draaisma ontwikkelde zij NIKA: een diagnostiek en interventieprotocol ter voorkoming van en het behandelen van verstoorde gehechtheidspatronen tussen ouder en kind. Karine heeft bijna twintig jaar als gedragswetenschapper gewerkt in de jeugdhulpverlening. Op dit moment geeft zij met name training voor de Jeugdzorgacademie in o.a. NIKA en geeft zij supervisie aan NIKA Practitioners i.o. Een aantal uur per week behandelt zij kinderen in zeer problematische opvoedsituaties. Naast K&J psycholoog is zij EMDR Practitioner.
De stem van het kind en de focus van de professional: hoe sluiten ze op elkaar aan?
Sterre van der Heyden - promotieonderzoeker kinderparticipatie in jeugdbescherminsgsbeslissingen
Amina Affari, Pamela Jabir en Nikki Krans - jongeren met ervaringskennisHet wringt: jeugdprofessionals doen hun uiterste best, en toch voelen kinderen en jongeren zich onvoldoende gehoord. Waar komt deze kloof vandaan, en wat is nodig om deze te overbruggen? Met deze vraag gaan we in deze workshop aan de slag, vanuit verschillende perspectieven en met praktische inzichten.
Spreker:
Sterre van der Heyden doet promotieonderzoek naar de stem van het kind bij jeugdbeschermingsbeslissingen. Met participatief actieonderzoek – waarin jeugdigen en jeugdbeschermers actief meedenken en meedoen – onderzoekt ze wat ervoor nodig is zodat kinderen en jongeren zich écht gehoord en serieus genomen voelen. Dit multidisciplinaire onderzoek voert ze uit aan de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie van het Amsterdam UMC, in samenwerking met de afdeling Jeugdrecht van de Universiteit Leiden. Sterre heeft een achtergrond in orthopedagogiek.Perspectiefbepaling vanuit Jeugdbescherming west: de Opvoedvisie
Laura Goei - senior jurist bij Stichting Jeugdbescherming west
Heleen de Boer - 0rthopedagoog-generalist bij Jeugdbescherming west
Annabel Krijtenberg - Jeugdbeschermer bij Jeugdbescherming westWat doet de gecertificeerde instelling op het moment dat er sprake is van een uithuisplaatsing? Hoe wordt teruggewerkt naar huis? Jeugdbescherming west zal tijdens deze workshop vertellen hoe zij omgaan met perspectiefbepaling en rechtsbescherming. Welke afwegingen en dilemma’s komen daarbij kijken? Welke hobbels liggen daarin voor de GI? Jurist Laura Goei, Gedragswetenschapper Heleen de Boer en jeugdbeschermer Annabel Krijtenberg, vertellen over dit complexe vraagstuk en nemen u middels casussen mee in de praktijk.
Knelpunten in de praktijk bij jeugdbescherming: Wat zou u doen?
Reinier Feiner - FeinerIwema AdvocatenBotsende belangen & plichten in de praktijk van beslissen over uithuisplaatsing (wachtlijstproblematiek, veiligheid, snelheid en zorgvuldigheid).
Sprekers nemen u mee in de soms vlijmscherpe keuzes die gemaakt moeten worden om het gezin in de knel te helpen. Wat zou u doen?
- Wacht u op de screening van het netwerkpleeggezin of plaatst u alvast, zodat het kind niet onnodig moet worden doorgeplaatst?
- Wacht u op de uitkomsten van een gezinsopname of PO-onderzoek dat noodzakelijk wordt geacht om een opvoedingsperspectief bij ouders te kunnen bepalen als de wachtlijst langer dan 6 maanden is? En een jaar?
En waar bieden juridische en praktische oplossingsrichtingen mogelijk uitkomst (afdwingbare jeugdhulpplicht, etc.) en waar blijft het een casuïstisch dilemma?Sprekers:
Reinier Feiner, in samenwerking met JBRR.
Reinier Feiner is jeugdrechtadvocaat, bestuurslid van de Vereniging Jeugdrecht Advocaten Rotterdam (VJAR) en voorzitter van de Vereniging Sociale Advocatuur Nederland (VSAN).
Hij staat (pleeg/gezinshuis)ouders en jeugdigen bij in het strafrecht, bestuursrecht of civiele jeugdbeschermingsrecht en ook in het kader van de WvGGZ.In 2008 schreef hij samen met bevlogen collega-advocaten een brandbrief over de rechtsbescherming van kinderen en ouders. Sindsdien is er veel verbeterd, maar er moet en kan nog een hoop meer. Zo blijkt de transitie van de jeugdzorg naar de gemeenten in 2015 toch niet het ei van Colombus en blijven de wachtlijsten voor jeugdhulp hardnekkig voortbestaan. Te hoge verwachtingen, te weinig geld, teveel vraag en te weinig grip op de jeugdketen, waarin marktwerking perverse prikkels kent. Dat dat knelt begrijpt iedereen.
Zijn sparringpartners tijdens de workshop zijn de mensen van Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond (JBRR) en wel van de crisisdienst/juristerij. Zij moeten tijdig en praktisch handelen, wikken en wegen en beslissen in een imperfect systeem om kinderen veilig te stellen. Fouten zijn onvermijdelijk, maar kunnen grote gevolgen hebben. Hun handelen ligt onder een vergrootglas van juristen. Het zijn kanjers!
- Een systemische werkwijze gericht op familieversterking en familieherstel
Simba FamiliezorgMarjon Reffeltrath, Programmamanager Simba Familiezorg
Annabel Krijtenberg, Jeugdbeschermer bij JB West
Brenda van Alst-Schut, Familiebegeleider bij Simba Familiezorg
Marlene Venant, Ervaringsdeskundige
In bijna 90% van de gezinnen lukt het Simba Familiezorg om uithuisgeplaatste kinderen succesvol terug te plaatsen bij hun ouders.
In deze workshop nemen een moeder, jeugdbeschermer en familiebegeleider je mee in een Simba Familiezorgtraject. Wat doet Simba Familiezorg en wat levert het op? - Bewuste bioscoop
Angele, Sumayya, Stephanie en Rafaël
Kom naar de Bewuste Bioscoop en leer over de rol van het netwerk in het voorkomen én verkorten van uithuisplaatsingen! Met dit bioscoopkaartje krijg je ook toegang tot inzichten over samen leren vanuit verschillende perspectieven in de jeugdzorg en waarom dit zo belangrijk is als we tot duurzame verbetering willen komen.
Sprekers:
Angele, Sumayya, Stephanie en Rafaël
Het onderzoeksteam bestaat uit 3 ervaringsdeskundigen op het gebied van uithuisplaatsing en één onderzoeker vanuit de jeugdbeschermingsorganisatie. Zij hebben door middel van participatief actieonderzoek als gelijkwaardige partners onderzoek gedaan binnen de jeugdbescherming.
- Deel uitmaken van het leven van je kind is meer dan een omgangsregeling
YKO en Expect JeugdYnske de Koning - orthopedagoog-generalist, gedragswetenschapper voor advies, coaching en scholing in de jeugdzorg
In deze workshop maak je kennis met een nieuwe tool waarmee jeugdprofessionals samen met het kind, ouders en opvoeders een contactplan kunnen maken. Het beschermen en versterken van betekenisvolle banden voor het kind met ouders, familie en belangrijke mensen is cruciaal voor groei, ontwikkeling en ook terugplaatsing. Ben je benieuwd naar de bloem, de landkaart én de rechten-kaartjes, kom meedoen!
Sprekers:Workshop door YKO en Expect Jeugd.
Workshopleider is Ynske de Koning, orthopedagoog-generalist, gedragswetenschapper voor advies, coaching en scholing in de jeugdzorg.
- Juridische reflectie op het rapportMariëlle Bruning & Marike Lenglet
In deze workshop gaan prof. mr. drs. M.R. Bruning en mr. M.J.E Lenglet in op juridische aspecten uit het onderzoek Terugplaatsing na uithuisplaatsing, zoals rechtsbescherming in geval van een spoeduithuisplaatsing. Daarbij zullen wij ook ingaan op het concept wetsvoorstel Verbetering rechtsbescherming bij jeugdbescherming en op de vraag in hoeverre hierin wordt tegemoetgekomen aan aanbevelingen uit het onderzoek.
Sprekers:
Prof. mr. drs. Mariëlle Bruning is als hoogleraar Jeugdrecht sinds oktober 2004 verbonden aan het Instituut voor Privaatrecht. Zij verzorgt onder andere onderwijs in de master Jeugdrecht en de Adv.LLM. International Children’s Rights. Daarnaast is zij projectleider van vele onderzoeken in de jeugdzorg, zoals Kind in proces over het hoorrecht en de procespositie van kinderen en de Eindevaluatie Wet Herziening Kinderbeschermingsmaatregelen.Marike Lenglet is jurist en als onderzoeker in deeltijd verbonden aan de Universiteit Leiden. Zij richt zich in haar werk op de juridische aspecten van de jeugdzorg -in het bijzonder de jeugdbescherming- zoals rechtsbescherming van jeugdigen en hun ouders, klacht- en tuchtrecht, privacy en informatie delen.
Contact details
Do you have questions about our products or services? Contact us!
By phone:
+31 (0) 71-5278666
By mail:
pao@law.leidenuniv.nl